Monday, November 22, 2010

Seindah Iman di Hati

Bismillahirahmanirahim


Jam menunjukkan waktu pukul 2.30 pagi. Alhamdulillah, Zahrah berjaya menyiapkan assignmentnya untuk subjek Mechanism Inorganic Chemistry. Keletihan mula membelenggu Zahrah dan matanya semakin lama semakin berat. Zahrah berbaring di atas tilam yang empuk dan tatkala itu, hatinya mula merayu pada diri yang kepenatan itu.

‘Wahai Zahrah, sudah beberapa hari ukhti tertinggal Qiamulail… Bangunlah ukhti, kerjakanlah solat sunat walau untuk beberapa rakaat. Sebab ukhti pasti tidak akan sempat terjaga sebelum subuh untuk solat tahajud. Jika ukhti rela mengorbankan masamu untuk kerja-kerja dan perkara-perkara dunia, mengapa tidak mengorbankannya untuk bertemu Allah seketika?’ Pujuk hati Zahrah.

‘SubhanAllah, ana sangat penat…’Akal Zahrah memberi alasan walaupun hatinya memujuk. Hakikatnya, dia tidak mampu berdustakan hatinya lagi. Kala air mata mula terbit memikirkan betapa dirinya lebih mementingkan nafsu dan dunia daripada akhirat. Sehingga sungguh liat untuk rukuk dan sujud pada Tuhannya. Hatinya rindukan saat mengalunkan ayat suci Al-Quran…

‘Ya, benar. Ana rindu.. Baiklah wahai hati, ana menurut kehendakmu.’ Zahrah akur dengan pujukan imannya itu. Ya, solat itu adalah cahaya. Cahaya yang akan sentiasa ada pada hati-hati orang yang beriman menjadikan dirinya seorang yang luar biasa. Tambahan lagi, Allah S.W.T telah menjanjikan darjat yang istimewa buat hamba-hambanya yang bangun di tengah malam semata-mata untuk mencari redhaNya.

“Dan pada sebagian malam, lakukanlah salat tahajud (sebagai satu ibadah) tambahan bagimu: mudah-mudahan Tuhanmu mengangkatmu ke tempat yang terpuji.”

(Surah Al-Isra’: 79).

Zahrah menggagahkan langkah ke bilik air. Usai sahaja mengambil wuduk, dia menapak ke bilik tetapi terhenti oleh sesuatu yang berbulu coklat dan bermata bulat…

“Kugar, kenapa sayang?” Tanya Zahrah pada kucingnya yang berwarna coklat itu.

“Meow”. Kugar menarik perhatian Zahrah dan dia seolah-olah cuba untuk menyampaikan sesuatu yang tidak Zahrah fahami.

“Ya saya. Tidurlah kugar… Dah malam ni...” Pujuk Zahrah lalu meninggalkan Kugar di ruang tamu.

Zahrah ke bilik menyarung telekung dan membentangkan sejadah. Bermulalah solat dan munajat Zahrah, meninggalkan segala cinta yang ada dunia, dan mengabdikan dirinya semata-mata pada Allah. Solat taubat sebagai pembuka, disusuli pula dengan tahajud, hajat dan ditutup dengan witir. Ayat-ayat Al-Quran meniti bibir Zahrah dengan alunan yang indah. Semoga bacaan itu adalah bacaan yang terindah, buat Allah, Tuhan yang Maha Mendengar. Tidak ada yang berharga ketika itu buat Zahrah, kecuali Allah yang Maha Melihat hamba-hambanya.

Munajat Zahrah disambung dengan doa. Selepas selesai, hati Zahrah masih sayu dek kerana masih belum puas membaca Al-Quran. Ketika dia bangun untuk mencapai Al-Quran, kucing peliharaannya mengiaow meminta perhatian.

“Kenapa Kugar?” Tanya Zahrah. Dia musykil tentang apakah sebenarnya yang dikehendaki oleh Kugar.

“Nak air ke?” Tanya Zahrah dan tentunya hanya dijawab dengan ‘meow’.

Zahrah ke dapur diikuti oleh Kugar. Dia menghulurkan semangkuk air kepada Kugar. Kugar minum sedikit dan dia memandang tepat pada mata Zahrah dan mengiaow lagi seolah-olah hajatnya masih belum dipenuhi. Zahrah mengambil makanan kucing dan memberikan padanya. Sedikit demi sedikit Kugar makan dan selepas selesai dia mengiaow lagi pada Zahrah.

“SubhanAllah, Kugar nak apa?” Tanya Zahrah dengan lembut sambil mengusap kepalanya.

Zahrah membawa Kugar ke bilik dan diletakkan Kugar di atas katilnya. Dia sudah mula mengantuk dan kudratnya tak mampu untuk membantunya fokus membaca Al-Quran dengan melihat mushaf. Lalu, dia duduk di sisi Kugar dan mula mengulang surah-surah di dalam Juz Amma yang telah dihafalnya bermula dengan Surah An-Naba’. Tangannya leka membelai Kugar sedang mulut dan hatiya tenang mengalunkan ayat Al-Quran. Sampai ke surah Al-Infitar, Kugar akhirnya lena dipupuk tidur. Zahrah tersenyum melihat Kugar yang tenggelam dalam alam mimpinya dan tak lama kemudian, dia juga melelapkan mata.

…………………

Kelas Organic Synthesis akhirnya tamat. Kebanyakan pelajar telah melepasi proses perbentangan term paper dan kini jam telah menunjukkan pukul 12.30 tengah hari. Zahrah bersedia untuk balik ke rumah tetapi, Amni, seorang pelajar dari Libya meminta pertolongannya untuk menterjemahkan teks Bahasa Melayu kepada Bahasa Inggeris. Dengan senyuman di bibir, Zahrah menerima permintaan Amni.

Amni adalah seorang wanita yang sudah berkahwin dan mempunyai dua orang anak. Malaysia menjadi tumpuan Amni dan sahabat dari Libya yang lain sebagai tempat yang sesuai untuk melanjutkan pelajaran ke tahap yang lebih tinggi.

Dalam ucapan bahasa Inggeris yang berloghat bahasa Arab, Amni menerangkan tujuan terjemahan teks yang diberikan.

“Would you help me with something? Could you translate this for me?” Amni menghulurkan sehelai kertas kepada Zahrah.

“Yes, I could.” Jawab Zahrah lalu duduk di sebelah Amni dan memulakan proses penterjemahan.

Alhamdulillah, Zahrah mempunyai kelebihan dalam perbualan dan juga penulisan dalam Bahasa Inggeris. Kerana perwatakan Zahrah yang senang bergaul dengan pelajar Libya, Zahrah menjadi tumpuan rujukan kepada mereka. Zahrah sudah biasa dengan proses terjemahan dan mengalu-alukan sesiapa yang memerlukan pertolongannya.

Proses terjemahan selesai dalam masa yang singkat dengan bantuan Amni. Kegembiraan Amni tidak mampu ditafsir oleh Zahrah. Tidak semana-mana, kepala Zahrah dicium oleh Amni, tanda penghargaan yang biasa dilakukan oleh masyarakat Libya. Sungguh tidak disangka, tetapi Zahrah berasa senang hati kerana dapat menolong sahabatnya lebih-lebih lagi sahabat yang seakidah dengannya.

“BarakaAllahufik”. Ujar Amni kepada Zahrah. Zahrah tersenyum, memberi salam dan bergegas ke rumah. Terlalu banyak perkara yang perlu dia selesaikan, termasuklah tugasan-tugasan yang perlu dihantar di hujung bulan ini dan juga perbentangan term paper yang akan dibuat pada minggu hadapan. Zahrah juga telah diingatkan untuk berjumpa dengan Rogaya, seorang lagi pelajar dari Libya yang sama-sama ditugaskan untuk membuat tugasan Quantum Chemistry.

……………..

Pukul 3.00 petang di Perpustakaan Tun Seri Lanang, UKM.

Zahrah menunggu Rogaya sambil mata dan mindanya memberikan tumpuan sepenuhnya pada helaian buku Quantum Chemistry yang dijumpai di rak perpustakaan. Dia berasa sangat tenang di dalam suasana yang senyap dan aman, dikelilingi oleh ‘cinta-cintanya’ yang tersusun rapi di rak-rak besi berwarna kelabu.

Teringat suatu ketika, perpustakaan ditutup dengan tidak disangka-sangka atas tujuan peyelenggaraan. Hampir sahaja Zahrah menitiskan air mata kerana tidak berpeluang untuk meneruskan bacaannya. Buku yang tidak boleh dibawa keluar daripada perpustakaan seolah-olah sedang menanti dirinya untuk datang dan meneroka ilmu di dalamnya. Sejak itu, dia tahu bahawa di antara tempat yang dia ingin pastikan sentiasa terbuka ialah masjid atau surau dan juga perpustakaan. Tempat-tempat di mana cebisan hatinya sentiasa berada.

“Assalamu’alaikun.” Rogaya memberi salam.

“Wa’alaikumsalam W. R. B.” Zahrah tersenyum melihat Rogaya yang manis berjubah hitam. Seledang bercorak bunga dipakai rapi menutup kepalanya seperti cara pemakaian wanita moden Libya.

Could we seat somewhere to discuss our assignment?” Tanya Zahrah dengan loghat British.

Ok.”

Rogaya dan Zahrah berbincang tentang tugasan yang telah diberikan. Masing-masing cuba memahami isi penting dan juga perkara yang diperlukan untuk memenuhi kehendak tugasan tersebut. Mereka juga melayari internet dan juga mencari buku-buku yang tersedia di perpustakaan untuk menambahkan maklumat yang ada.

Ada ketika Rogaya dan Zahrah disapa oleh sahabat- sahabat dari Libya yang bertandang ke perpustakaan. Widad dan Fadwa memberi salam, bersalaman tangan, bertanya khabar dan beredar untuk melakukan kerja mereka. Kemudian, Naemah, seorang lagi pelajar Master Kimia juga datang menghampiri Zahrah bertanya khabar. Naemah adalah di antara pelajar Libya yang selalu merujuk kepada Zahrah dan dia sangat menghormati Naemah kerana kecekalannya untuk belajar walaupun ada anak yang masih kecil.

Naemah bersalaman dengan Zahrah dan Rogaya lalu bertanyakan sesuatu kepada Rogaya di dalam bahasa Arab. Zahrah membiarkan sahabatnya berbual dan hanya berdiam diri. Dia tidak mengetahui apakah isi perbualan mereka kerana dia tidak tahu berbahasa Arab tetapi terkadang dia membalas senyuman yang diberikan Naemah kepadanya. Ketika dahulu, Zahrah berasa hairan dengan cara pelajar bangsa Arab yang berkomunikasi yang mana bukan sahaja mulut mereka berbicara, tetapi tangan dan badan mereka juga turut bergerak memberikan penekanan kepada apa yang hendak mereka katakan.

Kini, Zahrah sudah biasa dengan suara mereka yang kuat dan tangan mereka yang banyak bergerak ketika berkata-kata. Bahasa Arab ammiyah yang mereka gunakan agak sukar ditangkap dan difahami oleh orang lain.

Naemah ingin beredar dan dia memberi salam kepada Zahrah dan Rogaya. Naemah sempat memberikan senyuman kepada Zahrah dan mencubit pipinya sebelum berlalu. Zahrah keliru seketika kerana dilayan seperti budak kecil apabila pipinya dicubit orang.

Rogaya yang melihat Zahrah hanya ketawa perlahan. Lalu dia berkata,

She likes you.”

“Oh.” Hanya itu yang terkeluar dari bibir Zahrah kerana hatinya berbelah bagi samaada perlu berasa bangga ataupun malu. Tetapi pipinya kelihatan merah seperti menahan malu.

Secara rahsia, Zahrah sebenarnya merasa senang dengan Naemah kerana dia adalah di antara sahabat dari Libya yang sudi berbicara dengannya tentang Al-Quran. Dia juga mendapati Naemah suka menghafal Al-Quran. Dari perbualan dengannya ketika bulan Ramadan dahulu, Zahrah diberitahu bahawa Naemah telah menghafal Surah An-Najm sehingga Surah An-Nas. Sejak itu, Zahrah terus menyuburkan cita-citanya untuk mempelajari dan menghafal Al-Quran di samping mempelajari ilmu kifayah yang lain.

Usai sahaja membahagikan tugas dan juga membincangkan isi- isi penting yang diperlukan untuk memenuhi keperluan yang diminta, Zahrah menarik nafas lega dan menyusun barang-barangnya untuk beredar. Kala itu, Rogaya mengajukan satu soalan kepada Zahrah ketika perhatiannya jatuh pada mushaf yang berwarna merah di hadapan Zahrah.

“Is this your Al-Quran?” Rogaya mengambil terjemahan Al-Quran yang terletak di atas meja. Terjemahan Al-Quran itu sentiasa dibawa oleh Zahrah kemana-mana sahaja dia pergi.

“Yes, my Al-Quran with translation in Bahasa Melayu.” Jawab Zahrah sambil tersenyum.

Do you like to read Al-Quran?” Tanya Rogaya.

Zahrah menelan air liur dan menarik nafas panjang. Perasaan cintanya pada Al-Quran sebenarnya tidak termampu hendak digambarkan dengan kata-kata. Namun begitu pertanyaan perlu dijawab kerana pandangan Rogaya yang tepat pada wajah Zahrah menunggu jawapan darinya.

“Yes, I do. I love to read Al-Quran. It is the words of Allah.” Zahrah tersenyum panjang dan pandangannya lirik pada mushaf berwarna merahnya itu.

Alhamdulillah.” Rogaya tersenyum. Zahrah mengambil peluang tersebut untuk bertanya kepada Rogaya tentang sesuatu.

Do you know anything about qiraat? What kind of qiraat you used when you read Al-Quran in Libya?”

Zahrah terlalu ingin bertanya tentang pembacaan Al-Quran di negara Timur Tengah lebih-lebih lagi Libya. Setiap tempat menggunakan qiraat ataupun cara pembacaan yang berbeza bersandarkan pada perawinya. Di Malaysia, qiraat yang biasa digunakan ialah Hafs An Asim.

Oh, we use qiraah Qolun. But here in Malaysia is different isn’t it? When I go to musolla or masjid, they read Al-Quran in a different way.”

Yes, here we used Hafs an Asim. My ustaz used to say that qiraah Hafs an Asim actually quite hard, but we usually recite Al-Quran using this qiraah, it doesn’t feel hard.”

Yes, it is.”

I love Al-Quran. Maybe one day, I would formally learn about Al-Quran after I finish my Master. InsyaAllah.” Ujar Zahrah jujur dengan pengharapan yang tinggi. Mungkinkah cita-cita itu akan tercapai? Hanya pada Allah, Zahrah meminta.

InsyaAllah, I pray that your dream will come true.” Doa Rogaya dan diaminkan oleh Zahrah.

Dalam pengetahuan Zahrah, Libya adalah negara yang berjiran dengan Mesir dan juga Sudan. Libya juga sebuah negara padang pasir yang mana majoriti penduduknya beragama Islam serta bahasa rasmi mereka adalah bahasa Arab. Terdapat beberapa tempat yang menarik di sana seperti bangunan peninggalan orang Greek dan juga Roman, gunung-ganang, pantai dan sebagainya. Tidak ketinggalan juga makanan yang sedap dan menyelerakan menjadi salah satu trademark kepada negara Timur Tengah ini. Zahrah dan sahabat yang lain sangat bertuah apabila berpeluang merasa makanan tradisional mereka seperti ‘Couscous’, ‘Mahshi’, ‘Arabian coffee’ dan banyak lagi ketika jamuan akhir semester yang lepas.

Do you know that you are different than the other girls in the class?”

Tangan Zahrah terhenti menyusun buku tatkala Rogaya mengutarakan satu soalan yang jelas menyatakan pandangan Ragoya tentang dirinya. Zahrah tersenyum panjang dan menjawab,

Yes, I know. Why?” Tanya Zahrah pula.

Because I see that the way you dress, speak, communicate with people are different. You are different then the other Malay girls.” Jawapan Rogaya terhenti seketika dan senyuman Zahrah semakin panjang namun terus berdiam diri.

You are beautiful outside and inside. There is something about you that make you special.” Rogaya memberi pandangan tentang apa yang dilihat pada diri Zahrah.

SubhanAllah… Yes, I am different the other girls in the class. I wear very long Hijab and I might be a little shy compare to others. I won’t say that I am beautiful outside. Well… not really. But, yes, I do believe in inner beauty.” Zahrah menarik nafas dan menyambung.

When I see the other person, I’ll look at their faces and their beauty are reflected by their piety. You do you know what ‘piety’ is?” Tanya Zahrah pada Rogaya. Kening Rogaya yang berkerut memberitahu Zahrah bahawa dia tidak tahu maksud perkataan tersebut.

“Piety is ‘alim’ or ‘taqwa’.”

“Oh, ’taqwa’. Yes, I know”

“Their prayers and believe to Allah… The light of piety that shone from them will make them beautiful. I do believe if someone is close to Allah, do their prayers, good to other human being, read Al-Quran or even hafaz Al-Quran… he or she is beautiful in the eye of Allah. Later, of course, he or she will be beautiful in the eyes of man.” Zahrah menjelaskan dengan kata-kata yang senang difahami.

Yes, I agree with you. When you did solah, read Al-Quran, do good to the other people, do everything that Allah ask you to do and prevent anything that Allah forbids, then people will see that you are a kind person.” Ujar Rogaya setuju dengan kata-kata Zahrah.

Other than that, I would say that those who do Qiamulail also make themselves extraordinary than the others. This is because while others asleep, he or she stays awake to pray to Allah. Same as those who have wuduk and hafiz Al-Quran. Well, at least I would say that they are beautiful, compared to the others.” Zahrah melihat tepat ke wajah Rogaya memerhatikan reaksinya untuk memastikan dia memahami apa yang cuba Zahrah sampaikan. Terkadang ayat yang diolah dicampur dengan perkataan bahasa Arab agar lebih mudah difahami.

“Do you Qiamulail and hafz Al-Quran?” Tanya Rogaya kepada Zahrah.

Yes. I do Qiamulail and try to memorize Al-Quran. I only memorize Juz Amma and certain Surah like Al-Mulk, As-Sajdah, Al-Insan and others. Right now I started to memorize Al-Baqarah“

MasyaAllah. Before this, I only memorize two juz and I stop. I hope that Allah will help me to continue memorizing the Al-Quran.”

“Ameen. May Allah help us.”

“Ameen. I wish to be like you. I like your Hijab, it is plain and look modest. Unlike my hijab that has a lot of colour and pattern.”

I think that your hijab is ok as long as it cover your hair, neck and, chest. Do you know which verse in Al-Quran that says about wearing hijab?” Zahrah cuba menguji pengetahuan Rogaya tentang perintah Allah supaya mengenakan hijab.

“Hmm… I knew but I forgot

It’s okay, Here.. It is in Surah An-Nur, ayat 31.” Zahrah menghulurkan Al-Quran terjemahannya dan mereka sama-sama mencari ayat tersebut.

‘Dan katakanlah kepada para perempuan yang beriman, agar mereka menjaga pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali yang (biasa) terlihat. Dan hendaklah mereka menutupkan kain kerudung ke dadanya, dan janganlah menampakkan perhiasannya (auratnya), kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau para perempuan (sesama Islam) mereka, atau hamba sahaya yang mereka miliki, atau para pelayan laki-laki (tua) yang tidak mempunyai keinginan (terhadap perempuan), atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat perempuan. Dan janganlah mereka menghentakkan kakinya agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Dan bertaubatlah kamu semua kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, agar kamu beruntung.‘

(Surah An-Nur : 31)

“Alhamdulillah. Thank you Zahrah for sharing this with me.”

“Barakallahufik, ya ukhti. May Allah always be with you and me.” Sambut Zahrah dengan doanya.

Kalau hendak dibandingkan dirinya dengan sahabat-sahabat dari negara-negara Arab, terasa dirinya sangat kerdil. Pemahaman mereka dengan Al-Quran dan As-Sunnah lebih tinggi kerana kelebihan bahasa Arab sebagai bahasa ibunda mereka. Sesungguhnya setiap insan yang ada di muka bumi ini suka kepada kebaikan samada orang itu orang yang baik mahupun jahat.

Namun begitu, Allah yang Maha berkuasa memilih hamba-hambanya; antara beriman dan juga kafir. Nikmat yang dikurniakan pada orang yang beriman seharusnya menjadikan mereka lebih dekat dengan Allah manakala nikmat kepada orang yang kafir hanya lebih menyesatkan diri mereka sendiri.

Setiap umat Islam menyedari hakikat bahawa Al-Quran adalah harta yang terlalu berharga yang ditinggalkan oleh Rasul kepada kita. ‘Surat Cinta dari Tuhan’ yang tidak boleh dirampas oleh sesiapapun jikalau ia tersemat rapi di dalam hati dan terpancar indah pada peribadi.

Cantik dan indahnya seseorang kerana taat dan juga cinta pada Allah dan Rasulullah. Kerana cinta itu juga menyebabkan seseorang berfikir dari sudut mata Rasulullah sendiri, manusia yang perlu dicintai lebih dari diri sendiri. Kerana cinta pada Rasulullah maka cuba meletakkan diri sendiri di tempat Rasulullah. Mungkin tidak mampu untuk ku miliki seorang kekasih seperti Rasulullah tetapi akan ku cuba untuk memiliki sifat yang Rasulullah ada. Ilmu yang disampaikan baginda bagaikan hujan yang menyuburkan tanaman. Merungkai hati manusia bersama peribadi yang mulia. Indahnya Rasullullah sebagai contoh orang yang beriman kerana bagindalah yang dikatakan sebagai Al-Quran yang berjalan.

1 comment:

DijahHasan said...

salam 'alayk..indahnya..moga terus nerada di jalan yg benar!

^_^