Thursday, March 22, 2012

Allah, Kau Yang Maha Mendengar Bisikan Hatiku

Bismillahirahmanirahim.

Asif jiddan kerana diri telah terlalu lama menyepi. Adakah kerana kesibukan dunia atau mencari saham akhirat... Biarlah itu menjadi tanda tanya kerana Allah sahaja Yang Maha Mengetahui.

Kepada sesiapa yang mengenali diri, kini diriku terus melangkah mencari ilmu. Kini di taman syurga yang masih sama, Universiti Kebangsaan Malaysia. Menimba ilmu dan mencari pengalaman menyelidik dan mengungkap indahnya ciptaan Allah dalam bidang kimia. PhD bukanlah satu perkara yang boleh dipandang ringan. Perlu ku cari sesuatu yang bersifat novelti untuk ku sumbangkan kepada masyarakat di samping menegakkan maruah Islam di muka bumi ini.

Walaubagaimanapun, kakiku cuba melangkah lebih jauh dari ruang dan peluang yang ada... SubhanAllah, terlalu banyak cita-cita dan terlalu banyak pengorbanan yang dituntut. Dan akhirnya pada Allah juga kita kembali dan kepada Allah juga kupohon agar terus diikhlaskan niat berbuat keranaNya. Amin, Ya Rabbana.

Sebenarnya, terdapat banyak sekali luahan hati ini, tetapi biarlah Allah sahaja yang mendengarnya. Walau hati ini remuk rendam kerana manusia.... tetapi dengan hati ini juga ku rindu pada Pencipta.... Kerana ku tahu bahawa ada al-Quran dalam hati ini. Walaupun hanya sedikit, tetapi itulah hartaku yang tidak ternilai harganya yang tidak boleh dirampas oleh sesiapa kecuali Allah. Sekiranya ana diadili di mata manusia.... sesungguhnya ia tidak sama dengan pengadilan oleh Allah Yang Maha Pencipta.

Ku berundur diri dahulu.... Semoga Allah memudahkan segala urusanmu di dunia dan akhirat. Amin

No comments: